Η έναρξη ενός οδικού ταξιδιού μπορεί να είναι μια συναρπαστική περιπέτεια, προσφέροντας την ελευθερία που χρειάζεστε. Ωστόσο, προτού βγείτε στον ανοιχτό δρόμο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας είναι σε βέλτιστη κατάσταση για να εγγυηθείτε ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι. Τα λίγα λεπτά που θα αφιερώσετε σε ελέγχους πριν από το ταξίδι μπορούν να σας σώσουν από πιθανές βλάβες και απροσδόκητες ταλαιπωρίες. Εδώ είναι μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε στο αυτοκίνητό σας πριν από ένα ταξίδι:

Χρειάζεστε βοήθεια;
Βασικοί έλεγχοι αυτοκινήτου πριν το ταξίδι
Βασικοί έλεγχοι αυτοκινήτου

1. Ελαστικά

Τα ελαστικά σας είναι το θεμέλιο του ταξιδιού σας. Ξεκινήστε ελέγχοντας την πίεση των ελαστικών χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο μετρητή και βεβαιωθείτε ότι έχουν φουσκώσει σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Τα ανεπαρκώς φουσκωμένα ελαστικά μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη απόδοση καυσίμου και δυσκολότερο χειρισμό. Επίσης, εξετάστε το βάθος του πέλματος – συνιστάται τουλάχιστον 1,5 χιλιοστά. Η ανομοιόμορφη φθορά του πέλματος μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη ευθυγράμμισης των τροχών.

2. Επίπεδα υγρών

Επιθεωρήστε όλα τα βασικά επίπεδα υγρών – λάδι, ψυκτικό υγρό, υγρό φρένων και υγρό υαλοκαθαριστήρων. Τα χαμηλά επίπεδα λαδιού μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον κινητήρα, ενώ το ανεπαρκές ψυκτικό υγρό μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση. Συμπληρώστε τυχόν υγρά που είναι χαμηλά και σκεφτείτε να αλλάξετε λάδι εάν το χρώμα του λαδιού είναι πλησιάζει στο μαύρο.

Για να ελέγξετε το λάδι του κινητήρα χρησιμοποιήστε τον δείκτη λαδιού σε επίπεδο έδαφος. Αφαιρέστε, σκουπίστε τον δείκτη και επανατοποθετήστε τον. Με αυτό τον τρόπο θα δείτε την στάθμη του λαδιού. Συμπληρώστε μέχρι το σημείο που προτείνει ο κατασκευαστής εάν χρειάζεται.

Έλεγχος στάθμης λαδιού
Έλεγχος λαδιού του κινητήρα

3. Φρένα

Βεβαιωθείτε ότι τα φρένα σας ανταποκρίνονται και δεν κάνουν ασυνήθιστους θορύβους. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε τρίξιμο, τρίξιμο ή το πεντάλ φρένου δεν φέρει αντίσταση, καλό είναι να τα επιθεωρήσει ένας επαγγελματίας μηχανικός. Η λειτουργία των φρένων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά σας στο δρόμο.

4. Φώτα και σήματα

Ελέγξτε όλα τα εξωτερικά φώτα και σήματα, συμπεριλαμβανομένων των προβολέων, των πίσω φώτων, των φλας, των φώτων φρένων (στοπ) και των αλάρμ. Αντικαταστήστε τυχόν καμένους λαμπτήρες σε κάποιο βενζινάδιο ή συνεργείο για να εξασφαλίσετε τη σωστή ορατότητα, ειδικά κατά τη νυχτερινή οδήγηση ή σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

5. Μπαταρία

Μια αδύναμη ή νεκρή μπαταρία μπορεί να καταστρέψει τα ταξιδιωτικά σας σχέδια. Εξετάστε τους πόλους της μπαταρίας για διάβρωση, καθαρίστε τους εάν είναι απαραίτητο και βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι καλά στερεωμένη. Εάν η μπαταρία σας είναι παλιά ή παρουσιάζει σημάδια αδυναμίας, σκεφτείτε να την αντικαταστήσετε πριν το ταξίδι σας.

έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου
Έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου

6. Ιμάντες και εύκαμπτοι σωλήνες

Επιθεωρήστε τους ιμάντες και τους εύκαμπτους σωλήνες κινητήρα για σημάδια φθοράς, ρωγμές ή φθορές. Αυτά τα εξαρτήματα είναι ζωτικής σημασίας για διάφορα συστήματα στο αυτοκίνητό σας, όπως ο εναλλάκτης, το υδραυλικό τιμόνι και η ψύξη. Εάν εντοπίσετε προβλήματα, είναι συνετό να τα αντικαταστήσετε.

7. Κλιματισμός και Θέρμανση

Θα θέλετε μια άνετη καμπίνα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας, γι’ αυτό δοκιμάστε τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης. Βεβαιωθείτε ότι ο κλιματισμός ψύχει αποτελεσματικά και ότι ο θερμαντήρας παράγει ζεστό αέρα.

8. Ρεζέρβα και εργαλεία

Ελέγξτε την κατάσταση του εφεδρικού σας ελαστικού και βεβαιωθείτε ότι έχει φουσκώσει σωστά. Εξοικειωθείτε με τη θέση του γρύλου και του κλειδιού σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε ελαστικό. Η κατοχή αυτών των εργαλείων και η γνώση του τρόπου χρήσης τους μπορεί να είναι σωτήρια σε περίπτωση σκασμένου ελαστικού.

9. Υαλοκαθαριστήρες και παρμπρίζ

Η καθαρή ορατότητα είναι απαραίτητη για την ασφαλή οδήγηση. Ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες σας για τυχόν σημάδια φθοράς ή ζημιάς και αντικαταστήστε τους εάν χρειάζεται. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει συμπληρωθεί υγρό υαλοκαθαριστήρων.

10. Κιτ έκτακτης ανάγκης

Βεβαιωθείτε οτι έχετε όλα τα απαραίτητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας. Μερικά από αυτά είναι: το φαρμακείο αυτοκινήτου, βασικά εργαλεία, φακό και ανακλαστικό τρίγωνο. Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητό σας με βάσει τον ΚΟΚ.

Τι πρέπει να έχω στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τον ΚΟΚ
Φαρμακείο αυτοκινήτου

Σύνοψη

Ένα επιτυχημένο οδικό ταξίδι ξεκινά με ένα καλά συντηρημένο όχημα. Αφιερώνοντας χρόνο για να εκτελέσετε αυτούς τους ελέγχους πριν από το ταξίδι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανά εμπόδια και να εξασφαλίσετε ένα ομαλό και ευχάριστο ταξίδι. Εάν δεν είστε σίγουροι για οποιαδήποτε πτυχή της επιθεώρησης, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία μηχανικό για να βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας είναι σε άριστη κατάσταση. Με το όχημά σας έτοιμο να βγει στο δρόμο, μπορείτε να εστιάσετε στη δημιουργία αναμνήσεων και να αγκαλιάσετε την ελευθερία του ταξιδιού!

Για περισσότερα νέα και ενημερώσεις ακολουθήστε μας στο Facebook